Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Al continuar navegant entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Acceptar

Història


Es té constància que el terme de Vilabella ja fou poblat entre els anys 2.500 i 1.800 aC. gracies a les restes trobades a la "Cova Fonda".

De l’època dels romans no en tenim gairebé vestigis tot i que sabem que existien vil.les romanes que es situaven en turons elevats des d’on es podia dominar i vigilar una gran extensió de terreny, per això es probable que l’origen del poble de Vilabella fos el d’una vil.la romana, i que el seu propietari es digués Abellus i per tant la vila s’anomeva Villa Abella.

Durant el 711 hi va haver la invasió musulmana que va arrasar completament les nostres comarques i durant els més de 350 anys que durà aquesta invasió, entre el Gaià i el Francolí (Vilabella estava en aquesta zona) hi hagué una gran franja deshabitada que servia de frontera entre el territori musulmà i el cristià, “terra de ningú”. Es creu que alguns pagesos s’hi introduïren en busca de terres cultivables. I tot i que no és segur, es formula la hipòtesi de que el topònim “la cova del moro” fos una d’aquelles esplugues on vivien els pagesos quan encara no existien vil·les.

Les primeres noticies històriques que tenim de Vilabella son de principis del segle XIX "als confins del riu Gaià apareix una vil·la anomenada Abella".

Aquest indret es troba esmentat per primer cop al segle XI, com a propietat dels Castellvell, que s’estenia fins al riu Gaià i cobrien tota una amplia franja fins a Vallmoll. Hi van haver discrepàncies sobre unes terres que s’arreglaren abonant la quantitat de 500 sous a Guillema que era la baronessa de les terres per tal de reconèixer-les com a propietat dels Castellvell.

Més tard passà a ser dels Montcada amb el casament de Guillema I de Castellvell i Guillem I de Montcada.

L’any 1302 Guillema II de Montcada el vengué a Bernat IV de Centelles i el 1311 fou adquirit per l’arquebisbe de Tarragona, que l’enfeudà a Gispert de Barbarà.

L'any 1377 fou saquejada pels tarragonins que robaren el blat que hi havia a la població, ja que una terrible secada va sembrar de fam i misèria el Camp de Tarragona, i per tal que la capital no es quedés sense blat l’exèrcit es va dirigir a Vilabella ja que era l’únic lloc on n’hi havia.

A partir de la segona meitat del segle XVI hi hagué una certa recuperació demogràfica gràcies a la regressió de les epidèmies i la constant arribada d’immigrants occitans i francesos.

Durant la guerra contra Joan II, es posà al costat de la Generalitat, i l’any 1462, assisteix com a membre a les reunions de la Comuna del Camp.

Durant la Guerra de Successió, cal destacar la figura del rector de Vilabella, Antoni Pons, acèrrim partidari de l’arxiduc Carles. Fou perseguit constantment per les autoritats borbòniques i per tant va decidir exiliar-se, però el vaixell en el que marxaven cap a Roma va naufragar. Per sort va poder arribar nedant fins a la platja de Castelldefels. Es va posar en contacte amb el destituït príncep Jordi de Hessen-Darmstadt i amb Antoni Peguera, junts prepararen l’ocupació de Barcelona per les tropes austriacistes.

L'any 1705 fou nomenat Vicari General de l’exèrcit del futur rei Carles III i participà en el setge de Barcelona. Sembla ser que en la desfeta de l'11 de setembre de 1714 s’exilià amb altres catalans per por de les represàlies de Felip V o bé va seguir a l’Arxiduc quan fou nomenat emperador d’alemanya.

Durant el segle XVIII hi va haver un progressiu i continuat creixement de la població, arribant a uns 500 habitants comptant les cabeces i el pedrós, aquest representa un 200% d’increment de la població.

L’any 1729 es va construir l’ermita que malauradament va que quedar sense acabar.

A finals de segle malauradament tornaren les conquestes i les guerres, primer la Guerra Gran entre 1793 i 1795 a conseqüència de la Revolució Francesa. Més tard,concretament al cap de tretze anys la Guerra del Francès o Napoleònica. A Vilabella tot i tenir reforços de soldats del "Regimiento de Soria" els soldats a finals de febrer de 1809 van entrar a Vilabella.

L’any 1812 va ser anomenat "any de la fam", a causa de la guerra hi va haver un abandonament de les collites i un augment dels saqueigs constants de les tropes franceses.

Una època de molta transcendència per a Vilabella fou durant la primera guerra carlina del s.XIX. El poble, que es trobava en un bon moment econòmic, era de clara tendència carlina i conservadora, i lluità en tot moment en defensa de les seves idees. 

Fruit d’aquest ambient polític i religiós que es respirava al poble nasqueren dos cabdills carlistes de destacada rellevància: l’un fou en Joan Rafí de cal Vidal, cap de la Revolta dels Malcontents del Camp de Tarragona i executat al final de la lluita, l’any 1827; l’altre fou el coronel Josep Costas i Boada, exiliat a França, com la major part del derrotat exèrcit carlí.

Després d’aquesta guerra el poble s’anà refent poc a poc, Antoni Boada, alcalde, va començar la reforma urbana del poble, es va engrandir la Plaça Sant Pere venent els solar de "les Ferreries" i del "Forn Vell".

L’any 1850 Vilabella ja havia compensat el nombre d’habitants que havia perdut a la guerra carlina, i fins a arribar a 1268 habitants. Desenvolupament motivat per la vinya i els bons del vi.

L’any 1856 es va començar la construcció de la nova església, situada al "Camp del Canyelles", l’obra més gran que s’havia realitzat a Vilabella a través de la seva història.

La tercera Guerra Carlina també va tenir molta sentida al poble de Vilabella, començant per la pèrdua dels joves que hi van morir.

El dilluns 18 de maig les tropes carlistes es dirigien des de la Polla-rossa cap al riu Gaià, als voltants del Molí del Mig es trobaren amb les tropes del govern i s’esdevingué una batalla duríssima, finalment els lliberals es retiraren cap a Vilabella i la batalla fou pels carlistes, als que el poble de Vilabella donava el seu suport.

Acabada aquesta guerra Vilabella recuperar ven aviat el desenvolupament agrícola. Els dies 25, 26 i 27 de març de 1976 es celebraren a Vilabella "les Festes de la Pau".

La primera plaga que va arribar llavors a la nostra vila fou la del còlera morboasiàtic (1885), que es va cobrar quatre vides. La por a l’extensió d’aquesta plaga va donar lloc que, com en temps passats, es fes la votació d’una festa que es dedicà a Sant Roc, i sigui com sigui a Vilabella no hi hagué cap mort.

La següent plaga que hi hagué va ser la de la Fil·loxera (1891), que va capgirà la vida prospera del poble. Aquesta plaga que deixava els ceps secs i morts es va veure agreujada per les glaçades dels anys 1891 i 1893. Això va donar lloc a una forta emigració (aprox. 350 persones).