Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Al continuar navegant entenem que s'accepta la nostra política de cookies. Acceptar

Rutes pel terme de Vilabella

Existeixen varies rutes que recorren el terme de Vilabella, que es poden fer tan caminant com en bicicleta.

Cova Fonda

La Cova Fonda, situada al terme de Salomó, encara que s'accedeix més fàcilment desde Vilabella, és una conegudíssima cova d'uns 286 metres de recorregut. La primeres visites de les quals es té constància es varen dur a terme l'any 1896 i des d'aleshores va ser visitada per diferents grups que estudiaren les seves restes arqueològiques. La Cova Fonda de Salomó és també coneguda com a Cova Fonda de Vilabella, Cova de Vergeracs o fins i tot Cova de Godall.

Podríem qualificar a la Cova Fonda de Salomó com un itinerari de dificultat assequible però això sempre dependrà del nostre nivell de coneixement i preparació per afrontar de forma segura aquest tipus d'itineraris. Així doncs, cal anar ben conscienciats del que anem a fer i sobretot anar ben preparats. Sota trobareu un llista de recomanacions que estaria bé que llegíssiu.

Per arribar a la cova la millor manera és accedir desde VIlabella fins als waipoints que hem marcat com a parkings. Des d'aqui i tot seguint aquest track en uns  15 minuts a peu arribareu a l'entrada de la cova.

EL CATXÉ

En aquesta cova, el recorregut no té massa pèrdua doncs malauradament algú ha marcat amb fletxes vermelles tot l'itinerari, així doncs per trobar el contenidor només haureu de seguir aquestes fins al final de la cova.  Ara bé, per arribar a ell, haureu de superar alguns punts que us posaran a prova.

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Tot just entrar a la cavitat per la boca inferior, trobem una galeria descendent i als pocs metres es pot accedir a tres galeries diferents. Nosaltres continuarem per la central tot seguint les fletxes vermelles. Les altres galeries es poden visitar però acaben fent-se impracticables. 

Un metres més enllà arribem al primer pas estret del itinerari.

Haurem d'accedir per aquesta petita esquerda a una gran galeria que trobem a l'altre costat. Un cop superada continuarem a la dreta tot seguint les fletxes vermelles. Arribats al fons de la galeria, trobarem un altre pas que ens posarà a prova.
Un grimpada, mitjançant una corda fixa, ens donarà accés a una zona més encaixonada.En aquest pas, pot ser útil uns estreps, tot i que no imprescindibles.

Tot just superat el ressalt, i en sentit descendent trobem un altre pas que haurem de superar.

Es tracta d'un pas força estret pel qual haurem de devallar. Cal anar amb compte.

Superat el pas anterior, continuarem davallant per la galeria fins a un nou pas estret.

Aquest, similar a l'anterior ens tornarà a posar a prova.

Havent superat aquest darrer pas arribem a una galeria estreta i descendent. Trobem una indicació (fletxa vermella ascendent) que ens marca un petit ressalt ascendent  i estret  que dona pas a una galeria superior al fons de la qual trobem la petita boca superior d'accés a la cavitat. Nosaltres però no prendrem aquest camí i davallarem per la galeria que gira a la nostra esquerra. És el moment d'utilitzar les fotos espòilers per tal de reconèixer el racó on es troba amagat el catxé.

RETORN

Desfarem el camí per on hem vingut seguint les fletxes vermelles en direcció contraria o sortirem per la boca superior. Aquesta darrera opció no la hem realitzat, per tant desconeixem si el camí de tornada es troba practicable.

ALGUNES RECOMANACIONS

Donat el tipus de terreny per on és desenvolupa aquest catxé és important que aneu acompanyats i no el realitzeu en solitari. Deixeu avisats a algú de on aneu doncs en cas d'accident el mòbil no us servirà de res a l'interior de la cavitat.

Porteu roba d'abric i que es pugui embrutar així com un calçat robust i adequat per caminar per llocs humits i relliscosos. Es convenient portar casco per evitar possibles cops. Una manta tèrmica no fa nosa a la motxilla i pot ser útil en cas d'accidents.

Una llanterna frontal és imprescindible per visitar la cavitat. No utilitzeu llanternes de mà, es convenient no tindre-les ocupades per realitzar alguns dels passos estrets. Agafeu piles de recanvi i una llanterna auxiliar, mai se sap que pot passar.

No està de més portar una mica d'aigua i menjar.

Sigueu curosos i no feu el cafre, les coves tenen ecosistemes propis i les hem de conservar entre tots.

Si trobeu deixalles enporteu-vos-les!

Ruta Circular Vilabella Bràfim Montferri La Polla Rossa

Excursió circular Vilabella Bràfim Montferri La Polla Rossa Vilabella.

Distància: 15.69 km.

Vilabella és un municipi situat a la part meridional de la comarca de l'Alt Camp, prop del riu Gaià. Dins del seu terme municipal hi ha els antics llocs de Pedrós i Cabeces actualment deshabitats.

Es troba situat a uns 10 km. de Valls i a uns 20 de Tarragona, a la banda dreta del riu Gaià. Limita amb els municipis de Montferri a l'est, Vila-Rodona i Alió al nord, Puigpelat a l'oest i Vilabella al sud.

Montferri és un municipi de la comarca de l'Alt Camp. Dins del seu terme hi ha el poblet de Vilardida i l'edifici del molí de Puigtinyós, que donava nom antigament al poble.

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=9070949

Ruta Vilabella - Salomó

Ruta per anar des de Vilabella fins a Salomó, passant pels 7 ponts i el riu Gaià.

Distància: 12.73 km.

Es surt del poble de Vilabella, aprop de les escoles, on s'ha de seguir el cartell que posa direcció Salomó. S'arriba als 7 ponts (per on passa la via del tren). Si es vol també es pot arribar en cotxe fins allí per fer-la més curta. Vas vorejant el riu gaià i passes per boscos. Les vistes són molt maques. S'arriba a Salomó, la tornada és per un altre camí.

Ruta circular i sense pèrdua.

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6299730

Ruta Vilabella - Torre Del Moro

Excursió que surt de Vilabella. Arribes als 7 ponts, passant pel riu Gaià i el molí del mig i comences l'ascens a la torre del Moro, també anomenada torre de Montferri. Un cop dalt tens vistes de tota la comarca. Molt recomanable.

Distància: 8.68 km.

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6300093

Ruta nocturna Vilabella - Salomó (anada)

Anada de Vilabella a Salomó amb llum de dia per l'entorn del Set Ponts. Pas del riu Gaia sense mullar-nos. Participen a prop d'una centena de persones. Destaquen les vistes durant tot el recorregut i el comellar de l'entrada de Salomó dedicat al cultiu de diversos tipus de palmeres. Berenar/sopar a les piscines de Salomó. Relació Qualitat/Preu molt bona. Tornada nocturna.

Distància: 6.65 km.

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5130589

Ruta de les hortetes

Ruta de les hortetes